stefanΚαλλιτεχνικό Ψευδώνυμο του Διονύση Μυτιληναίου.
Γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Σχολή Θεάτρου του Σωκράτη Καραντινού και το Μορφωτικό Σύλλογο Αθήναιον. Παράλληλα, φοίτησε στην Πάντειο και τη Δραματική Σχολή R.A.D.A., στο Λονδίνο.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη το 1954 και από τότε, μέχρι το 1967,έπαιξε σε όλα, σχεδόν, τα Αθηναϊκά θέατρα.

Ιδρυτικό στέλεχος της πρωτοποριακής κίνησης "Δωδέκατη Αυλαία" και του πρώτου Εταιρικού Θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) "Άρμα Θεάτρου".
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η.(1965-67) .
Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο (1967-70), εκπρόσωπος του εργατικού Π.Α.Μ., στην Ευρώπη, μέλος της αντιδικτατορικής κίνησης "Committee Against Diktatorship" και επίτιμο μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών μέχρι και σήμερα.

Το 1970 επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνελήφθη από τη χούντα, αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία και αμέσως δημιούργησε με τη σύζυγό του Έλλη Φωτίου, το "Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο".

Έκτοτε παρουσίασαν, στο Θέατρο ΑΛΦΑ, πάνω από 40 θεατρικά έργα, του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ξεχωρίζουν, σε όλη την ως τώρα θεατρική του ζωή, τα έργα:
"Καληνύχτα Μαργαρίτα", "Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω", "Τυχαίο Ατύχημα", "Κλειδοκράτορες", «Ρόζεμπεργκ», "Οθέλλος", "Μακμπέθ", «Ειρήνη», «Οιδίπους Τύραννος» ","Επικίνδυνο φορτίο", "Ιωάννα της Λωρένης", "Έμποροι της Δόξας", "Εκατομμυριούχοι της Νάπολης", «Ωραία μου Κυρία», « Η Μελωδία της Ευτυχίας» κ.α.

Συμμετείχε σε κινηματογραφικές παραγωγές ("Μιας πεντάρας Νιάτα", "Η Κόμισσα της Φάμπρικας", "Αγάπη και Θύελλα" κ.α.) και τηλεοπτικές εκπομπές ("Ετυμηγορία", "Μίλα Ελεύθερα", "Αυτοπροσωπογραφίες", κ.α.). Από πολύ νωρίς διέπρεψε όμως σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές.

Έχει εργαστεί στο Β.Β.C. (ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή - Greek Section).
Υπήρξε Πρώτος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοτικού Ραδιοσταθμού Κύκλος 94,8 F.M.(1989) και Διευθυντής του προγράμματος του, από το 1995 μέχρι το 2001.

Την περίοδο 1986-1990 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, 1989-90.
Γραμματέας Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ 1990-1996.
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας Λαμπράκη (1963), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχείου ΕΠΟΝ και του Μουσείου της ΕΠΟΝ (1993), ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας (1987) και συνιδρυτής της Ελληνικής φιλειρηνικής οργάνωσης Συμμαχία - Σταματήστε τον Πόλεμο (2002).

Από το 2007 βρίσκεται στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με Πρόεδρο το Μανώλη Γλέζο.

Υπεύθυνος συντονιστής και παρουσιαστής πολλών συζητήσεων ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς, πάνω σε πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, στο θέατρο, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (1962-1985).

Συμμετείχε σε διασκέψεις και σεμινάρια για τα σημερινά προβλήματα του Πολιτισμού και της ραδιοτηλεόρασης, ως εκπρόσωπος Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, στη Μόσχα, Βρυξέλες, Πράγα και Αβινιόν, τα καλοκαίρια του 1988, 1991, 1992.

Στον τομέα της εκπαίδευσης ανέλαβε ως Καθηγητής Θεατρικής Αγωγής και Αγωγής του Λόγου στη Μαράσλειο Ακαδημία (1983-1990). Παράλληλα, έδωσε πολλές ομιλίες και σεμινάρια σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα θέματα της θεατρικής παιδείας.

Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Καθημερινή, Νέα, Ελευθεροτυπία και Έθνος.
Ήδη από το 1956 ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδόσει έξι βιβλία :

1. ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, Διηγήματα, Εκδόσεις ΜΑΥΡΙΔΗΣ (1956)
2. ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ, μελέτη, Εκδόσεις Φιλιππότη (1981)
3. ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ , σκέψεις, Εκδόσεις Λιβάνη (1995)
4. Η ΑΛΥΣΙΔΑ , θέσεις – αντιθέσεις, Εκδόσεις Προσκήνιο (2003)
5. ΤΟ ΑΓΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙ, κατοχικό ημερολόγιο, Εκδόσεις Διογένης (2007)
6. ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, αυτοβιογραφία, Εκδόσεις Έσοπτρον – Κοράλλι (2011) (βραβευμένο από την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος)

Το 2004 έλαβε το βραβείο "Αιμίλιος Βεάκης", από το Θεατρικό Μουσείο.
Το 2009 τιμήθηκε από το Δήμο και το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης για την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Το 2012, η UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος τον τιμά και τον βραβεύει, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο, για την συνολική του προσφορά στο Θέατρο, την Τέχνη και την Λογοτεχνία.

Από το 2010 επιστρέφει ξανά στη σκηνή, αναλαμβάνοντας πλήρως τα καθήκοντά του ως θεατράνθρωπος και παρουσιάζει το επετειακό πια (συμπληρώνοντας συνολικά 1700 παραστάσεις), έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα (www.thealpha.gr) και διαδικτυακό ραδιοσταθμό (www.neoskyklos.gr)