Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΑΙΩΝΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Για να θυμόμαστε... Και να μην ξεχνάμε...

Από ένα αρχείο που υπάρχει γιαυτό το λόγο...

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

24/8/2009

ΠΕΝΤΕΛΗ – ΡΟΔΟΠΟΛΗ - 2005

Πώς είχαν ξανακαεί και πώς «αναδασώθηκαν»

«Στο Γραμματικό έδρασαν απροκάλυπτα χτες οι εμπρηστές. Κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή Σέσι και ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπισή της. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, αλλά κάτοικοι της περιοχής, αστυνομικοί και δασοπυροσβέστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο κυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εμπρηστές "χτύπησαν" με δυο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα (...) Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα της Παλιάς Πεντέλης. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής είχαν καταγραφεί 65 σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και 4 μαγαζιά, το 65% των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Θυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης που καταστρέφεται και σήμερα, κάηκε προηγούμενα, το 1990 (κυβέρνηση ΝΔ), το 1995 (ΠΑΣΟΚ), το 1998 (ΠΑΣΟΚ) και το 2005 (πάλι ΝΔ).

Στις 19 Μάη 1998, στο Δασαμάρι Πικερμίου, περιοχή της Πεντέλης, λίγο πάνω από την Καλλιτεχνούπολη. Πυκνό δάσος από πεύκα κάλυπτε το μεγαλύτερο τμήμα της. Ομως δύο οικοδομικοί συνεταιρισμοί («Αγ. Σπυρίδων» και Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών/ΑΟΟΑ) διεκδικούσαν 6.000 στρέμματά της. Το 1995 καταστράφηκε στη μεγάλη φωτιάς της Πεντέλης.

Ενα χρόνο μετά εξόρμησαν μπουλντόζες και εκσκαφείς. Κτίστηκαν από μονοκατοικίες έως τριώροφα. Περίπου 35.000 πεύκα έγιναν καυσόξυλα.

  • 24/1/2004 αναδεικνύεται πως άλλος οικοδομικός συνεταιρισμός, ο «Νέα Αιολίς» οικοδομεί παράνομα δασική και αναδασωτέα έκταση μέσα στο συμπαγές και πυκνόφυτο δάσος Διόνυσου και Ροδόπολης. Εγιναν αγοραπωλησίες σε εκτάσεις που είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες και βρίσκονταν εκτός ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Αγόρασαν και έκτιζαν στα λεγόμενα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα. Ο συνεταιρισμός πουλούσε οικόπεδα, ενώ βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης από την 21/6/1982. Ολα αυτά χωρίς να προχωρά καμιά δικαστική έρευνα για την υπόθεση και με ερωτηματικό τι έγινε από το 1998 σχετική μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Γεωργίας, γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας.

3/10/2004.Στη δασική και αναδασωτέα έκταση της Ροδόπολης συνεχίζονται να χτίζονται πολυτελέστατες κατοικίες και ο «Νέα Αιολίς» επεκτείνεται στο παρακείμενο δάσος. Τα πορίσματα και οι εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες και μιλούν για μη σύννομες ενέργειες των οργάνων της διοίκησης, παράνομες τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων κ.ά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σκανδαλίδης έστειλε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κρουσταλάκη και στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Ωστόσο, οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο, οι υπεύθυνοι απαλλάσσονται με βουλεύματα και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός συνεχίζει το έργο του. Δυο ποινικές διώξεις μπήκαν στο αρχείο καθότι, όπως αναφερόταν στο σκεπτικό της 2243/2004 απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, υπάρχει ...αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα και αοριστία των διατάξεων που ισχύουν και δεν προέκυπτε η τέλεση είτε εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου είτε εκ μέρους του «Νέα Αιολίς» πράξεων που παραβίαζαν τους ισχύοντες νόμους.

ΑΝΘΟΥΣΑ - ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ

Το Πικέρμι είχε ξανακαεί το 2001. Λίγους μήνες μετά, ξεφύτρωσε ξενοδοχείο

Άλλα παραδείματα που αφορούν περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

  • Στις 13/7/02 Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής Ανθούσας και άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 2.000 και πλέον στρεμμάτων πρώην καμένων δασικών εκτάσεων, με εκατοντάδες αυθαίρετα.

  • Στις 30/7/2005, δυο μέρες μετά από πυρκαγιά που έπληξε πάλι την βορειοανατολική Αττική, μια εταιρεία, «πατώντας» στους νόμους του κράτους, πολύ πριν από την πυρκαγιά, υποσχόταν τον αποχαρακτηρισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων της περιοχής και την ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλης. Η «SILVA NATURA ΕΠΕ» (εταιρεία «δασικών μελετών») διένειμε φυλλάδιο στους Συλλόγους και Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς της Ραφήνας. Επικαλούμενη την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και τις ρυθμίσεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, υποσχόταν ουσιαστικά την οικοπεδοποίηση του δάσους λίγες μέρες πριν παραδοθεί στις φλόγες από τη δράση των εμπρηστών.

  • 28/8/2005. Διάφοροι ιδιώτες, αξιοποιώντας νόμους του κράους, πουλάνε μέτρο το μέτρο το δάσος της Πεντέλης. Η «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης που είχε καεί δύο φορές, από τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά με νόμους και υπουργικές αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το 1980, οι κερδοσκόποι προχωρούσαν ακάθεκτοι. Η ΑΕ διένειμε ενημερωτικό φυλλάδιο προς κάθε ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας ότι κατέχει «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου)».

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Και φτάνουμε στις φοβερές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007.

Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή - ΒΗΜΑ, 29.6.2007. Ένα μήνα πριν τις πυρκαγιές:

Διαβάζουμε,στον υπέρτιτλο, πάνω-πάνω,στην πρώτη σελίδα:"

« Αμερικάνικη δυσφορία για τον νέο αγωγό πετρελαίου "

Και ύστερα κάτω-κάτω,δεξιά,ένα μικρό άρθρο, με χοντρά γράμματα και με τίτλο: ΠΡΟΣΟΧΗ. 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»-29.6.07  Πρώτη σελίδα, κάτω δεξιά

‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

 «ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παιχνίδι είναι μεγάλο και η χώρα μας μικρή.

Η βιασύνη του Πούτιν και οι αντιδράσεις των Αμερικανών, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια σκληρή αναμέτρηση.

Αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται προσεκτικές αποφάσεις και ευέλικτες κινήσεις.Η Ελλάδα πρέπει να βγει κερδισμένη και να μη γίνει στόχος εκδικητικής μανίας.

Διότι όλοι γνωρίζουμε πλέον πώς αντιδρούν οι μεγάλες δυνάμεις…»

ΤΟ ΒΗΜΑ 

****************************************** 

Έκτοτε, άμέτρητες φορές παρακαλέσαμε το Συγκρότημα να μας απαντήσει,

τι εννοεί όταν μας λέει: .." Διότι όλοι γνωρίζουμε πλέον πώς αντιδρούν οι μεγάλες δυνάμεις…»

Δεν απάντησε ποτέ.

Τι να εννοούσε άραγε το ΒΗΜΑ γράφοντας:

« Διότι όλοι γνωρίζουμε πλέον πώς αντιδρούν οι μεγάλες δυνάμεις…»

α) Ανεβοκατεβάζοντας όποτε και όπως θέλουν τις Κυβερνήσεις μας;

β).Αναγκάζοντας τις αδύναμες χώρες να υποδουλώνονται στο Δ.Ν.Τ.;;

γ).΄Η προκαλώντας πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες και τυφώνες;

===================================================