Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΝΕΟ  ΘΕΑΤΡΙΚΟ  ΑΙΜΑ

----------------------------

Στέφανος  Ληναίος  = ΕΘΝΟΣ-18.10.83

’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

Θέλω να πω ένα θερμό καλώς ήλθατε, σε όλα τα νέα παιδιά που αυτές τις μέρες θα αρχίσουν τα μαθήματα στις ελληνικές θεατρικές σχολές.

Να δώσω κουράγιο και να ψιθυρίσω μερικές ζεστές κουβέντες, για να θερμάνουν όλο το νέο θεατρικό αίμα που θα δώσει νέα ζωή, νέα δύναμη στο νεοελληνικό μας θέατρο. 

 

Δεν ξέρω πια πόσες και ποιες σχολές υπάρχουν, για να μιλήσω ξεχωριστά στην καθεμιά και στο έμψυχο υλικό της, διδασκόντων και διδασκομένων. 

 

Δεν έχει όμως σημασία. Άλλα θα είχαμε να κουβεντιάσουμε με τα νέα παιδιά της Αθήνας, άλλα με τα νέα παιδιά που θα σπουδάσουν θέατρο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις που υπάρχουν δραματικές σχολές. 

 

Υπάρχουν τόσα προβλήματα υπαρξιακά, οικονομικά, πρακτικά, με τη δική τους ιδιαιτερότητα, για κάθε παιδί και για κάθε χώρο. Είναι αδύνατον λοιπόν, αυτά που θα μιλήσουμε με τα ευαίσθητα παιδιά, να έχουν την ίδια αξία με τα παρορμητικά ή τα πρακτικά μυαλά. 

 

Ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε γενικά, τόσο με τα νέα παιδιά όσο και με τους δασκάλους τους.

 

Έχουν ένα κοινό σημείο και οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο θέατρο,ένα κοινό πάθος: το Θέατρο. Διαφορετικά δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ. Δεν μας απασχολεί το πρόβλημα βέβαια ούτε των δασκάλων των δραματικών σχολών που διδάσκουν από κέφι ή για οικονομικούς λόγους, ούτε το πρόβλημα των νέων παιδιών που είδαν ένα εξώφυλλο και έτρεξαν αμέσως να γίνουν διάσημοι.

 

Μας ενδιαφέρουν οι νέοι άνθρωποι που καίγονται, παθιάζονται, αγαπάνε το θέατρο. Μας ενδιαφέρουν οι δάσκαλοι που καίγονται, παθιάζονται, αγαπάνε το θέατρο και θέλουν να μεταδώσουν αυτά που ξέρουν, με πόνο, μέθοδο, σεβασμό και αγάπη στο νέο παιδί. 

 

Δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά με πάθος για το σωστό θεάτρο. Πολλά παιδιά έχουν για κίνητρο το κέρδος, τη φήμη και το χειροκρότημα.

Αν στη διαδρομή καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν την παιδευτική αξία του θεάτρου και την

ευτυχία που προσφέρει στον Ηθοποιό και το Θεατή, πάντα είναι καιρός να μετατρέψουν το επιπόλαιο ξεκίνημα σε ουσιαστική αφοσίωση. Και αντίθετα, παιδιά που ξεκίνησαν με ιερό πάθος,  καταλήγουν, πολλές φορές. θύματα και θύτες του εύκολου κέρδους.

 

Σήμερα λέμε ένα θερμό καλώς ήλθατε σε όλα τα νέα παιδιά που άρχισαν τα μαθήματα στις δραματικές σχολές. Σε όλα…

 

Και συνεχίζουμε. Θα θέλαμε να σας πούμε ότι από σας και μόνον από σας εξαρτάται ο δρόμος που τελικά θα πάρετε στη σχολή και μετά τη σχολή. Μην τοποθετήσετε τον εαυτό σας αμέσως εκεί που θα θέλατε. Μην βιαστείτε, με μια αχαρακτήριστη ευκολία, να λέτε είμαι «ρολίστας», είμαι «ενζενύ», είμαι «ζενπρεμιέ»,  είμαι «κωμικός»  και άλλα τέτοια. Το ιδανικό είναι να μην το πείτε αυτό ποτέ στη ζωή σας, γιατί θα διαπιστώσετε αργότερα ότι δεν υπάρχουν πολλά είδη ηθοποιού. Ένα είδος υπάρχει: Ο καλός ηθοποιός…!! Αυτός που μπορεί και πρέπει να μπορεί, να παίζει τα πάντα.

 

Μην βιαστείτε να έχετε άποψη δική σας, από τα πρώτα σας βήματα. Απορίες, προτάσεις, ανησυχίες, ναι. Κατασταλαγμένες θέσεις όμως, όχι. Όσο καλιεργημένα παιδιά κι αν είστε, όση προπαίδεια κι αν έχετε, ακούστε πρώτα, ασκηθείτε πρώτα, δουλέψτε πολύ και αφήστε την άποψή σας για το θέατρο, όποια κι αν έχετε, στην άκρη για ένα διάστημα. Και, σιγά-σιγά, ζυμωθείτε με όλες τις άλλες απόψεις και ύστερα ολοκληρώστε και τη δική σας άποψη. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ καλό και για σας και για την άποψή σας.

 

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να μιμηθεί να αντιγράψει κάποιον ηθοποιό που λατρεύετε. Από την πρώτη στιγμή αφεθείτε εντελώς ελεύθεροι, χωρίς καμιά επίδραση. Άφήστε εντελώς ελεύθερο τον εαυτό σας. Κανένας καθηγητής, κανένας πρωταγωνιστής, καμιά πρωταγωνίστρια, δεν θα σας βοηθήσει με το δικό τους ύφος, να χτίσετε τη δική σας προσωπικότητα. 

 

Μην αρχίσετε αμέσως τις «στενές» παρέες, τις κολακείες και τις ζήλειες. Σε κάθε σχολή, σε κάθε επάγγελμα και σε όποιοδήποτε γραφείο, οι άνθρωποι θέλουν από την αρχή να κολακέψουν κάποιους για να έχουν τα «μέσα» που λένε. Μην το κάνετε κι εσείς. Ναι, είναι καλό να σας στηρίξει κάποιος στα πρώτα σας βήματα. Δεν θα κάνετε τίποτε στη ζωή σας όμως, αν στην υπόλοιπη ζωή σας, δεν στηριχτείτε αποκλειστικά στις δικές σας δυνάμεις. Μην διαιωνίζεται τη ζούγκλα της κοινωνίας μας κι εσείς, τα νέα παιδιά.

 

Να είστε βέβαιοι ότι όσο και αν αργήσετε, θα έλθει η ώρα που θα περάσετε, τυπικά και ουσιαστικά όλους τους άλλους που κάποιοι τους βοήθησαν και τους βοηθούν, συνέχεια, σκανδαλωδώς…Και θα κοιμάστε και ήσυχοι τα βράδια... 

 

Πρέπει να στερηθείτε πολλά για να κερδίσετε πολλά. Διαβάστε πολύ, ασκηθείτε πολύ, ψάξτε πολύ, αφοσιωθείτε πολύ, θυσιάζοντας άλλες χαρές, παρέες, ξενύχτια, έρωτες και παιχνίδια, διασκεδάσεις  και λούσα που μπορεί να είναι κλασικά στοιχεία της ηλικίας σας, όμως σε εσάς, με το πλούσιο ταλέντο, η κατάχρηση φέρνει και την καταστροφή.

 

Ο κόσμος έχει ανάγκη από υπεύθυνους και σοβαρούς ανθρώπους, σε όλους τους τομείς

 

Κοιτάξτε γύρω σας να διαπιστώσετε πόσο δύσκολο είναι να βρει και τούτη η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, άξιους ανθρώπους υπεύθυνα στελέχη για να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε όλους τους τομείς σωστά και αποδοτικά.

 

Αυτό ισχύει και στο θέατρο. Μεγάλα ταλέντα υπήρξαν πολλά, για λίγο. Μεγάλα και σοβαρά ταλέντα πού άντεξαν στο χρόνο και στη μνήμη των θεατών, είναι πολύ λίγα…

 

Εσείς θα είσαστε τα αυριανά, πρώτα στελέχη στο θέατρο. Εσάς περιμένουν οι αυριανοί θεατές. Όταν θα έχετε φάει τα νιάτα σας σε στιγμιαίες, νυχτερινές ιδιαίτερα, χαρές τι θα απομείνει για την ωριμότητά σας;;;

 

 Και μια ευχή και για τους μαθητές και για τους δάσκαλους: Γίνετε φίλοι. Σεβαστείτε ο ένας τον άλλο.

 

Ούτε με τη δικτατορία ο δάσκαλος αξιοποιεί το ταλέντο του νέου μαθητή, ούτε το θράσος του νέου μαθητή βοηθάει το σωστό δάσκαλο, να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

 

‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

Γραμμένο στην εφημερίδα  ΕΘΝΟΣ, το 1983...

Δεν άλλαξα ούτε μια λέξη. Τα ίδια θα έγραφα και τώρα.

Κλείνοντας 65 χρόνια στο θέατρο

 

σ.λ. – www.thealpha.gr

===========================