Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 

DSC00668ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - Β' ΚΥΚΛΟΣ 

 

«Βιωματικό σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες - Δραματοποίηση κειμένου»

 

Εισηγήτρια : Ανδρομάχη Παπαδοπούλου (Θεατρολόγος – Ηθοποιός)

 

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από 10/3 και ώρα 6 - 8 μ.μ

 

Στον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου, σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι απευθυνόμενο σε ενήλικες, η ομάδα που δημιουργήθηκε ασχολήθηκε, πάντα βιωματικά, με ένα συγκεκριμένο κομμάτι του θεατρικού παιχνιδιού.

Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα παιχνίδια χαλάρωσης, απελευθέρωσης του σώματος από τις προσωπικές συστολές του καθενός και συνοχής μιας ομάδας άγνωστης μέχρι τότε, η οποία αποτελούνταν από ετερόκλητα μέλη σε πολλά επίπεδα. Πάντοτε ως κινητήρια δύναμη υπήρχε το παιχνίδι μέσω της θεατρικής έκφρασης, το οποίο μαγικά κατόρθωσε για άλλη μια φορά να ενώσει τα μέλη.

 

Σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο, η ομάδα ανανεώνει το ραντεβού της και καλεί και νέα μέλη σε αυτή την εμπειρία. Θα επιχειρήσει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, αυτό της δραματοποίησης. Η ίδια η Ανδρομάχη Παπαδοπούλου αναφέρει:

 

«Τα δρώμενα που θα προκύψουν δε θα πηγάζουν απόλυτα από τις πρωταρχικές μας σκέψεις και ανάγκες της στιγμής του παιχνιδιού. Αυτή τη φορά θα έχουμε ως αφορμή ένα συγκεκριμένο κείμενο. Και δεν εννοούμε απαραίτητα ένα θεατρικό έργο και μια στείρα αναπαράστασης αυτού. Το υλικό μας θα περιλαμβάνει γραπτά κείμενα διαφόρων μορφών, από λογοτεχνικά έργα μέχρι αποκόμματα εφημερίδας. Η πρόκληση σε μια τέτοια δραματοποίηση είναι να κινητοποιηθεί η φαντασία και με τη βοήθεια πάντα συγκεκριμένων τεχνικών να καταλήξουμε σε ένα δικό μας πρωτότυπο δρώμενο με αφορμή ένα γραπτό κείμενο.

Σ' αυτή τη νέα περιπέτεια περιμένουμε όλους εσάς με επιστρατευμένο το κέφι, τη φαντασία και τη δημιουργική σας διάθεση να εκφραστούμε καλλιτεχνικά μέσα από δημιουργικό παιχνίδι και να βιώσουμε την ικανοποίηση νέων θεατρικών εμπειριών.»

 

 

Λίγα λόγια για την ενότητα:

 

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια κάθε παιδαγωγού και ηθοποιού, καθώς και ανθρώπων που διαχειρίζονται ανθρώπινο δυναμικό σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο κι αν κινούνται. Συνδυάζει τον αυθορμητισμό που ενυπάρχει στο παιδικό παιχνίδι με την παραστατική τέχνη του θεάτρου και κινείται σε τρεις άξονες: τον παιδαγωγικό, τον θεατρικό και τον ψυχολογικό.

 

-Παιδαγωγικός: αναπτύσσει ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας και ενισχύει την ομαδικότητα των συμμετεχόντων
-Θεατρικός: καλλιεργεί την ικανότητα ανταπόκρισης σε παιχνίδια ρόλων σε συγκεκριμένες προδιαγεγραμμένες συνθήκες
-Ψυχολογικός: ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και τονώνει την αυτοπεποίθηση, εξουδετερώνει συμπλέγματα ανεπάρκειας και κατάκρισης και αποτυχίας με σκοπό να οδηγήσει μέσα από την απελευθέρωση στη δημιουργία.

 

Η εμπέδωση της τεχνικής του θεατρικού παιχνιδιού επιβάλλει βιωματικό χαρακτήρα σεμιναρίου, που καθιστά τους συμμετέχοντες ικανούς να αξιοποιούν το εκπαιδευτικό τους υλικό και να οργανώνουν δημιουργικές δραστηριότητες.

 

Αποτελέσματα:
-Ενίσχυση της ομαδικότητας χωρίς να επαινείται ή να κατακρίνεται η ιδιαιτερότητα κανενός ατόμου
-Ανάδειξη και ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων
-Ενίσχυση συναισθηματικής νοημοσύνης
-Εμπέδωση γνωστικού αντικειμένου με ευχάριστο τρόπο και περισσότερες πιθανότητες για ουσιαστική μάθηση

 

Απευθύνεται:
-Σε σπουδαστές και αποφοίτους δραματικών σχολών
-Σε κάθε είδους παιδαγωγό (νηπιαγωγό, δάσκαλο, κ.ά.)
-Σε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους
-Σε φοιτητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών
-Σε επαγγελματίες που διαχειρίζονται ανθρώπινο δυναμικό
-Σε ευρύτερο κοινό για λόγους προσωπικής –επαγγελματικής ανάπτυξης

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η Ανδρομάχη Παπαδοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΠΘ) και απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα.

 

Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών) έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια Κινησιολογίας, Σύγχρονου και Κλασικού Χορού, Θεατρικού Παιχνιδιού καθώς και Φωνητικής-Τραγουδιού.

 

Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ως ηθοποιός σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε σχολεία της Αθήνας από το 2003 έως σήμερα και παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παραδίδει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού στο Mediterranean college.