ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - Β' ΚΥΚΛΟΣ
«Σεμινάριο Ορθοφωνίας: Τοποθέτηση φωνής, διαφραγματική αναπνοή & Ορθοφωνία»
Εισηγήτρια: Κατερίνα Χιωτίνη (Ηθοποιός – Θεατρολόγος)
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, από τις 9/3 και ώρα 6 - 8 μ.μ.
Ο προφορικός λόγος προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατότητα άμεσης και έλλογης επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Η φωνή είναι ο φορέας του. Πόσο σωστά όμως μάθαμε να μιλάμε; Ή μάλλον γιατί στην πορεία της ζωής μας ξεχάσαμε αυτό που μάθαμε κιόλας με τη γέννηση μας;
Τα μωρά μπορούν να κλαίνε επί ώρες χωρίς να κινδυνεύουν να βραχνιάσουν ή να χάσουν τη φωνή τους. Είμαστε από τη φύση μας προικισμένοι με το δώρο της διαφραγματικής αναπνοής. Δώρο, που στην πορεία της ζωής μας ξεχάστηκε και έμεινε ανενεργό.
Ηθοποιοί, δάσκαλοι, δικηγόροι, κληρικοί, ξεναγοί αλλά και άνθρωποι όλων των εργασιακών φασμάτων αντιμετωπίζουν συχνά πολύ σοβαρά φωνητικά ή ορθοφωνητικά προβλήματα. Βραχνάδα, αναπνοή που κόβεται στη μέση της φράσης, οζίδια στις φωνητικές χορδές, κακή άρθρωση, ένρινη φωνή, λαρυγγική φωνή, μη δυνατότητα εκφοράς κάποιων συμφώνων είναι τα σημαντικότερα και τα συνηθέστερα από αυτά.
Σε αυτόν τον κύκλο του σεμιναρίου, θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να εντοπίσουμε που οφείλονται αυτά τα συμπτώματα και να τα εξαλείψουμε μέσα από μια σειρά ασκήσεων που θα μας βοηθήσει να:
- εντοπίσουμε τη διαφραγματική αναπνοή
- να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς μυς ώστε να μπορούν να την υποστηρίξουν
- να βελτιώσουμε την εκφορά του λόγου ώστε να ρέει φυσικά χωρίς παραλείψεις συμφώνων
- να γυμνάσουμε τους μυς του στόματος (χείλη και γλώσσα) ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της λέξης, ανακουφίζοντας και ξεκουράζοντας το λαιμό
- να τοποθετήσουμε τη φωνή μας «ψηλά» ώστε να μην επιβαρύνουμε το λαιμό όταν πρέπει να μιλήσουμε δυνατά ή μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο.
Η αγωγή του λόγου βελτιώνει τις επικοινωνιακές μας δυνατότητες, μας απελευθερώνει από το άγχος ή το φόβο της έκθεσης μπροστά στο κοινό, μας μαθαίνει να εκφραζόμαστε ήρεμα και κατανοητά.
Μια υγιής φωνή με δουλεμένη, στρογγυλή άρθρωση και ήρεμη αναπνοή είναι μια φωνή που όλοι θέλουμε να ακούμε. Μια φωνή ευχάριστη και εύηχη περνά με σαφήνεια τα μηνύματα του κατόχου της και εκφράζει με αποτελεσματικότητα τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Μια υγιής φωνή μαρτυρά έναν υγιή και ισορροπημένο άνθρωπο.
Πληροφορίες:
- Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο
- Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία
- Οι συμμετέχοντες μπορούν να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, για την πρακτική εφαρμογή.
Κόστος συμμετοχής : 45 ευρώ ανά ενότητα.
30 ευρώ για φοιτητές – ανέργους (με την επίδειξη της κάρτας)
Βεβαίωση συμμετοχής θα δίνεται σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα μαθήματα του κάθε κύκλου.
Σημειώσεις μαθημάτων : Δίνονται τυπωμένες ή αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΙΩΤΙΝΗ
Η Κατερίνα Χιωτίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και αργότερα αποφοίτησε από Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής στην σχολή American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη κι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία εξάμηνο κύκλο θεωρίας του θεάτρου στο Freie Universitat του Βερολίνου.
Εργάζεται ως ηθοποιός τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και σε αρκετά τηλεοπτικά σήριαλ (Για την Άννα, Αστυνόμος Μπέκας, Αληθινοί Έρωτες, Εργαζόμενη Γυναίκα, Οι Βασιλιάδες κ.α.).
Έχει βραβευτεί με το Πρώτο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου για την ταινία μικρού μήκους Ισόγειο του Χάρη Σταθόπουλου. Είναι συνδημιουργός του Προγράμματος καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης για παιδιά «Το πώς και το Γατί» μαζί με τον αρχιτέκτονα Απόστολο Πάνο και την ψυχολόγο Ανδρομάχη Χιωτίνη. Ασχολείται επίσης με την κοινωνικοποίηση μέσω του θεάτρου ενηλίκων με αναπηρίες σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό Ανθή Κουτσούπη.
Το 2014 πρωταγωνίστησε στον θεατρικό μονόλογο «Λίλια Μπρικ: μετά το τέλος της ιστορίας» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Αλκμήνη. Μέχρι τα 18 της χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ταχυλογίας και κακής άρθρωσης!